Jaro je již neoddiskutovatelně tady. S oteplením v únoru totiž každoročně přichází honcování zajíců, tedy období jejich rozmnožování, což je důkazem, že zima brzy skončí. I když v posledních letech de facto žádná zima u nás v podstatě nebyla. Honcování nejde přehlédnout na polích, kde se jindy statičtí zajíci pohybují v jakých si ,, vláčcích‘‘, tedy za jednou zaječicí hopsá hned několik nápadníků. Všude tady má zajíc domov.

Právě v těchto dnech přicházejí na svět mláďata. Bohužel málo z nich se jich dožije dospělosti. Ty tam jsou časy, kdy skoro v každém obydlí byli králíci, drůbež a další hospodářská zvířata. Jejich místa zaujali jiní domácí mazlíčci. A to zejména psi různých velikostí a plemen. A tady nastává poměrně velký problém pro zaječí populaci. Psi bez vodítka mohou v tomto období ohrozit jejich životy. Pole, sady a vinohrady se často stávají výběhem, kde neplatí žádná pravidla. Majitelé je občas vezmou ven a dají mu volnost, abych se jejich pejsek proběhl. Tito pejskaři si totiž neuvědomují ,že i pozemky v okolí města, nejsou neomezeným výběhem pro jejich miláčky a měli by být na vodítku a když je některý z myslivců na toto upozorní, reagují velmi podrážděně. Málokterý pes je dokonale ovladatelný a reaguje na páníčkovo přivolání. Majitelé menších plemen často oponují, že jejich malý pes žádného zajíce nezakousne, ale stačí aby vyplašil zaječku z pelechu s mláďaty, která malé zajíčky opustí a už se k ním nevrátí.

Ještě něco k srnčí zvěři. U srnčí zvěře je úhyn v zimním období i přes důsledné přikrmování poměrně běžný. Ale i v zimním období chodit na procházku s volně pobíhajícím psem není vhodné. Pro srnčí zvěř je to velmi stresující. Srnky sice psovi utečou, ale při běhu vydají velké množství energie a velmi se při běhu zahřejí a když nemají na blízku zdroj vody, ochlazují se sněhem a to je pro ně většinou smrtelná záležitost. V letním období je úhyn víceméně ojedinělý a je to většinou v důsledku střetu s motorovými vozidly či poruchami trávicího traktu. V loňském roce se však v naší honitbě ve velké míře vyskytlo pytláctví. Upozornili nás na to většinou majitele pozemku. Byli nalezeny i plné srny (ve vysokém stádiu březosti) střelené kulovou zbraní menší ráže. I toto svědčí o morální vyspělosti střelce. Dříve se pytlačilo kvůli zvěřině, v tomto případě však pytlák střílel zvěř z cest mezi sady a ani se neobtěžoval střelenou či postřelenou zvěř dohledat. Jestli se tato skutečnost bude opakovat i v letošním roce, bude se toto řešit s orgány činnými v trestním řízení.

Buďme tedy alespoň trochu ohleduplní vůči okolní přírodě a zvěři ať už srstnaté či pernaté a snažme se udělat alespoň něco málo pro to, ať v  krajině kolem nás nepřežívají jen obaleči, svilušky, osenice a jim podobná havěť. Děkuji předem.

za MS VELKÉ BÍLOVICE

Polách Petr